Ensemblen är vald! 16 skådespelare kommer att stå på scenen i sommar.

09.03.2022 kl. 10:25
Sommaren 2022 kommer Pinocchio till liv på Finns sommarteater och bjuder på en fartfylld show, med mycket sång, dans och rappa repliker.


Från bilden fattas ena Pinocchion - Eddie Berger, och Tonfiskpolitikern - Johan Finne

Den klassiska sagan om trädockan Pinocchio, som mirakulöst kommer till liv, och hamnar på ett äventyr med många lärdomar om rätt och fel. Pinocchio av Carlo Collodi sätts upp i form av en familjemusikal dramatiserad av Christian Lindroos, Peik Stenberg och Pasi Hiihtola, med musik av Pasi Hiihtola. Pinocchio har premiär på Finns sommarteater 9.6.2022 och spelas 17 gånger fram till 3.7.2022.

Det blir 11-åriga Eddie Berger och 11-åriga Freja Diehl, båda hemma från Esbo, som delar på huvudrollen som Pinocchio! Freja och Eddie kommer att repetera parallellt och spelar sedan varannan föreställning i sommar. Rollen är krävande, med mycket scennärvaro, sång och dans.  

”Jag blev väldigt glad när jag fick veta att jag fick huvudrollen i Pinocchio. Det var ändå första gången jag försökte komma med”, säger Freja

”Jag ville verkligen få rollen som Pinocchio, så jag var väldigt glad och tacksam då jag fick veta att jag skulle få spela huvudrollen”, säger Eddie

En annan roll som också delas på två i år är Benjamin syrsa! Rollen är väldigt krävande och har även som Pinocchio, mycket scennärvaro. Det är 15-åriga Frida Sågfors från Grankulla och 14-åriga Hampus Koskelo från Kyrkslätt som delar på rollen som Benjamin syrsa, och kommer precis som Pinocchio-rollen att öva parallellt och spela varannan föreställning i sommar.

”När jag läste meddelandet om att jag blivit vald, blev jag väldigt överraskad. Jag undrade om jag läst fel, och läste igenom meddelandet säkert 10 gånger, för att försäkra mig om att jag läst rätt,”, säger Hampus

"Jag blev så glad och började hoppa upp och ner, jag kunde inte tro att det var sant. Det var min dröm att få vara med och spela teater, och få en massa nya vänner via upplevelsen”, säger Frida.

Auditionen för sommarteatern arrangerades söndagen den 13 februari och i år hade ca. 40 personer anmält sig. De sökande fick läsa upp en valfri text för regissören Ylva Edlund, sjunga en sång för sångpedagogen Thilia Tamminen och dansa med koreografen Anne Pihlström.

Av de sökande valdes sedan 16 skådespelare till ensemblen. Ensemblen består i år av; Eddie Berger och Freja Diehl som Pinocchio, Frida Sågfors och Hampus Koskelo som Benjamin, Robin Laurén som Gepetto och Sergei, Indigo Laurén som fen. Ellen Naakka, Elma Frisk och Alenia Lindholm spelar Strombolis döttrar som tagit över Strombolis teater. Astrid Moshagen spelar räven och Tara Nybergh spelar katten. Totten spelas av Felix Wahlström och Hampus Koskelo som spelar Benjamin spelar också Tottens vän Kotten. Ella Karlsson, Saga Hemnell, Minea Andersson spelar läkare i Strombolis spektakel och även spindel, kackerlacka och kryp i fens anhang. Tonfiskpolitikern spelas av Johan Finne. I år har vi skådespelare från Esbo, Helsingfors, Grankulla och Kyrkslätt. Endast tre personer i ensemblen är över 18 år, resten är mellan 9-17 år.

Repetitionerna inleddes den 3.3 med första genomläsningen. Produktionsteamet, skådespelare och vårdnadshavare samlades i Träskby gamla skola för att lära känna varandra och läsa igenom pjäsen.

Pinocchio regisseras av Ylva Edlund. Ylva är ett bekant ansikte från Unga teatern, där hon skådespelade i över 20 år. Hon har tidigare regisserat på Nya TaDaM och skulle även varit den som regisserade på Finns sommarteater 2020-2021, om inte Covid-19 pandemin hade förhindrat spelsäsongerna.

”Pinocchio är dockan/barnet som måste göra många gånger fel, för att till slut komma rätt. Han lockas av nöjen, berömmelse, pengar och godis och kommer allt längre från sin älskade far. Men till slut gör han något helt osjälviskt och så blir han en riktig människa. Det känns som en fin allegori över vårt liv än idag”, säger Ylva

Det blir många fartfyllda sång- och dansnummer på scenen i sommar. Den bekanta musiken av Sås & Kopp är skriven av Pasi Hiihtola. Musiken ansvarar Mika Siekkinen för, som även arrangerat den ursprungliga versionen. Koreografen i år är Anne Pihlström, som har varit koreograf för sommarteatern ett flertal år bland annat i LasseMajas detektivbyrå, Stora stygga vargen och Pippi Långstrump. För kostymerna ansvarar Pia Hellgren och scenografin sköter Max Lindén om. Sångpedagogen Thilia Tamminen övar in de 13 sångerna med ensemblen. Jonas Koivumäki ansvarar för tekniken.

Pinocchio har premiär på Finns sommarteater torsdagen den 9 juni 2022.