Karlsson på taket

Sommaren 2011 spelade Finns sommarteater Astrid Lindgrens Karlsson på taket. Pjäsen spelades i år under tiden 8.6-3.7.2011 på ”Holmen” eller som den också kallas ”Teaterkullen” i Köklax. Totalt gavs 16 föreställningar med i medeltal 250 åskådare per föreställning.

Pjäsen regisserades av Christian Lindroos, som därmed gjorde sin tolfte regi och dramatisering för Esbobygdens ungdomsförbunds sommarteater! I produktionsteamet medverkde också Johanna Fernholm, sång- och musikansvarig, Robi De Godinzky musikinspelning,

Janne Siltavuori scenografi, koreografi Maria Björne och Sussy Räihä dräkter. Scenografin byggdes på platsen av Onni Boström.

Biljett- och annonsförsäljning sköttes av Tuula Olander och sommarteaterns producent var EBUF:s verksamhetsledare Ellen Laakso.

Huvudpersonerna är Lillebror och Karlsson. Egentligen heter Lillebror Svante Svantesson, men han kallas Lillebror eftersom han är yngst i familjen. Lillebrors familj är en nästan vanlig svensk familj med föräldrarna Herr och fru Svantesson, samt Lillebrors 15-åriga storebror Bosse och 14-åriga storasyster Bettan. Bosse gillar att spela gitarr och små retas med sin syster Bettan om hennes nya pojkvän Pelle.

Lillebror är en litet ensam, 8-årig pojke som blir vän med Karlsson på taket. Visst har Lillebror klasskamraterna Krister och Gunilla, men de är inte samma som Karlsson. Ibland är Lillebror också litet rädd, men det kan ju alla människor vara ibland, funderar han. Trots att Lillebror är lycklig över att ha blivit kompis med Karlsson på taket finns det något han verkligen längtar efter och drömmer om – en liten, egen hund.

 

Karlsson är ingen helt vanlig man. Han har en propeller på ryggen och med hjälp av den flyger han omkring över hustaken i Vasastaden i Stockholm. Han bor uppe på taket bakom en skorsten. Enligt egen utsago är Karlsson en vacker och genom klok och lagom tjock man i sina bästa år. Karlsson tycker om att skryta med sig själv och om han sjunger så är det också för det mesta bara skrytvisor. Han tycker faktiskt själv att han är världens bästa i så gott som allt han ger sig in på. Egentligen är det ganska konstigt att Lillebror tycker om honom.

Det är bara Lillebror som träffar Karlsson. Lillebror talar ofta om Karlsson, men eftersom ingen annan har sett honom tror alla att Karlsson är Lillebrors fantasi¬figur. Karlsson är nyfiken och gillar att undersöka saker och göra sådant som inte är helt rätt eller lovligt att göra. En dag upptäcker han lillebrors ångmaskin och startar den, trots att Lillebror uppmanar honom att låta bli. Det hela slutar med en smäll.

En dag berättar Mamma att hon måste vara borta hemifrån några dagar och att en jättesnäll tant skall vara hushållerska för Lillebror medan mamma är borta. Det ringer på dörren och den snälla damen, fröken Bock, gör entre´. Hon visar sig vara en bestämd, barsk och lätt skrämd gammelpiga. Ibland tycker Lillebror att hon lagar äcklig mat och ibland att hon lagar riktigt god mat. Lillebror och Karlsson är inte speciellt förtjusta i fröken Bock och de kallar henne "Husbocken".

Karlsson lockar Lillebror till att spela en hel del spratt med ”Husbocken”. Rakt framför ögonen på henne verkar både handväskor och bullor att försvinna. Dessutom spökar det och dörrarna går i lås utan att någon ses låsa dem. Detta och mycket mera roligheter händer när världens bästa Karlsson ”tirrrriterar” och ”filurerar” med ”Husbocken”.

Totalt gavs 16 föreställningar med i medeltal 250 åskådare per föreställning.

 

Tillbaka

Årets pjäs

Biljetter

Kontakt